Функції білків в організмі людини. Таблиця з прикладами, біологія, біохімія для спортсмена, бодібілдера, харчування

0 4

Функції білків в організмі людини. Таблиця з прикладами, біологія, біохімія для спортсмена, бодібілдера, харчування

Білки – їх роль в організмі людини і на скільки вони важливі в спорті

Білки є найважливішими хімічними сполуками, без яких життєдіяльність організму була б неможливою. З білків складаються ферменти, клітини органів, тканин. Вони відповідають за обмінні, транспортні та багато інших процесів, що проходять в людському тілі. Білки не можуть накопичуватися «про запас», тому повинні регулярно надходити в організм. Особливе значення вони мають для людей, що займаються спортом, адже білки регулюють рухові функції організму, відповідальні за стан м’язів, сухожиль, кісток.

Що таке білки?

Білки – це високомолекулярні складні органічні сполуки, що складаються із залишків амінокислот, з’єднаних особливим чином. У кожного білка своя індивідуальна послідовність амінокислот, своє розташування в просторі. Важливо розуміти, що білки, що надходять в організм, не засвоюються їм у незмінній формі, вони розщеплюються до амінокислот і з їх допомогою організм синтезує свої білки.

В освіті білків беруть участь 22 амінокислоти, 13 з них може перетворюватися одна в іншу, 9 – фенілаланін, триптофан, лізин, гістидин, треонін, лейцин, валін, ізолейцин, метіонін – є незамінними. Недолік надходження в організм незамінних кислот неприпустимий, це призведе до порушення життєдіяльності організму.

Важливий не тільки факт надходження білка в організм, але і те, з яких амінокислот він складається!

Біосинтез білка в організмі

Біосинтез білка – утворення в організмі потрібних білків з амінокислот шляхом їх з’єднання особливим видом хімічного зв’язку – поліпептидного ланцюжком. Інформацію про структуру білків зберігає ДНК. Власне синтез відбувається в спеціальній частині клітини, званої рибосомою. Інформацію від потрібного гена (ділянки ДНК) до рибосоми передає РНК.

Оскільки біосинтез білка багатостадійний, складний, використовує інформацію, закладену в основі людського існування – ДНК, то хімічний його синтез є важким завданням. Вчені навчилися отримувати інгібітори деяких ферментів і гормонів, однак найважливішою науковою задачею є отримання білків за допомогою генної інженерії.

Функції білків в організмі

Представлена ​​кваліфікація умовна, адже часто один і той же білок виконує декілька функцій:

структурна

Білок входить до складу частин органел і цитоплазми будь-якої клітини людського організму. Білки сполучної тканини відповідають за стан волосся, нігтів, шкіри, судин, сухожиль.

ферментативна функція

Всі ферменти є білками.
Але разом з тим, є експериментальні дані про існування рибозимов, тобто рибонуклеїнової кислоти, яка має каталітичної активністю.

каталітична

Майже всі 3000 ферментів, відомі людству, складаються з білка. Більшість з них бере участь в процесах розщеплення їжі на прості складові, вони ж відповідають за доставку енергії до клітин.

рецепторная функція

Ця функція полягає у виборчому зв’язуванні гормонів, біологічно активних речовин і медіаторів на поверхні мембран або всередині клітин.

гормональна

Гормони представлені білками, вони відповідають за регулювання складних біохімічних реакцій людського організму.

транспортна

Транспортна функція спеціального білка крові – гемоглобіну. Завдяки цьому білку здійснюється доставка кисню від легенів до органів і тканин організму.

Захисна

Полягає в діяльності білків імунної системи, званих антитілами. Саме антитіла стоять на варті здоров’я організму, захищаючи його від бактерій, вірусів, отрут, дозволяють крові утворювати згусток на місці відкритої рани.

Сигнальна функція білків полягає в передачі сигналів (інформації) між клітинами.

скорочувальна

Будь-який рух людини – складна збалансована робота м’язів. За злагоджене скорочення м’язів відповідають спеціальні білки міозин і актин.

Джерела білків: тварини і рослинні білки

Джерела білка тваринного походження:

  • риба;
  • птах;
  • м’ясо;
  • молоко;
  • сир (докладніше: скільки білка в сирі);
  • сироватка;
  • сири;
  • яйця.

Джерела білка рослинного походження:

  • бобові – соя, квасоля, сочевиця;
  • горіхи;
  • картопля;
  • крупи – манка, пшоно, перловка, гречка.

Норми білка для дорослої людини

Потреба людського організму в білку безпосередньо залежить від його фізичної активності. Чим більше ми рухаємося, тим швидше протікають в нашому організмі все біохімічні реакції. Людям, які регулярно тренуються, потрібно білка майже вдвічі більше, ніж середньостатистичній людині. Недолік білка для людей, що займаються спортом небезпечний «висушування» м’язів і виснаженням всього організму!

В середньому норма білка для дорослої людини розраховується виходячи з коефіцієнта 1 г білка на 1 кг ваги, т. Е. Приблизно 80-100 г для чоловіків, 55-60 г для жінок. Спортсменам-чоловікам рекомендується збільшувати кількість споживаного білка до 170-200 г на добу.

Правильне білкове харчування для організму

Правильне харчування для насичення організму білком полягає в поєднанні білків тваринного і рослинного походження. Ступінь засвоєння білка з продуктів харчування залежить від його походження і способу термічної обробки.

Так, організмом засвоюються приблизно 80% від загального надходження з їжею білків тваринного походження і 60% – рослинного. У продуктах тваринного походження міститься більше білка на одиницю маси продукту, ніж в рослинних. Крім того, до складу «тварин» продуктів входять всі амінокислоти, а рослинні продукти в цьому відношенні вважаються неповноцінними.

Основні правила харчування для кращого засвоєння білка:

  • Щадний спосіб кулінарної обробки – варіння, приготування на пару, гасіння. Жарка повинна бути виключена.
  • Рекомендується вживати більше риби і птиці. Якщо дуже хочеться м’яса – вибирайте яловичину.
  • Слід виключити з раціону бульйони, вони жирні і шкідливі. В крайньому випадку можна приготувати першу страву, використовуючи «вторинний бульйон».

Особливості білкового харчування для росту м’язів

Спортсменам, активно набирає м’язову масу, слід дотримуватися всіх вищевикладених рекомендацій. Більшу частину їх раціону повинні складати білки тваринного походження. Їх слід вживати в їжу спільно з рослинними білковими продуктами, з яких особливу перевагу потрібно віддати сої.

Читайте докладніше яка їжа багата білком.

Необхідно також проконсультуватися з лікарем і розглянути можливість вживання спеціальних протеїнових напоїв, відсоток засвоєння білка з яких дорівнює 97-98%. Спеціаліст індивідуально підбере напій, розрахує вірну дозування. Це стане приємним і корисним білковим доповненням до силової тренуванні.

Особливості білкового харчування, бажаючим схуднути

Бажаючим схуднути слід вживати в їжу тваринні та рослинні білкові продукти. Важливо розділити їх прийом, т. К. Час їх засвоєння різний. Слід відмовитися від жирних м’ясних продуктів, не варто зловживати картоплею, потрібно віддати перевагу круп із середнім вмістом білка.

Не варто вдаватися в крайнощі і «сідати» на білкову дієту. Вона не всім підходить, адже повне виключення вуглеводів призведе до зниження працездатності і енергії. Досить їсти продукти, що містять вуглеводи, вранці – це додасть енергії протягом дня, в другій половині дня вживайте білкову нежирну їжу. Для поповнення нестачі енергії ввечері організм почне спалювати жирові відкладення, разом з тим процес цей буде безпечний для здоров’я організму.

Обов’язково включайте потрібні і правильно приготовані білкові продукти в свій раціон. Для організму білок – основний будівельний матеріал! Укупі з регулярними тренуваннями, він допоможе вам побудувати гарне спортивне тіло!

Харчування в бодібілдингу: види і функції білків

Досвідчені атлети знають, що для росту м’язів необхідно не тільки ретельно займатися, але і правильно харчуватися. При цьому основу спортивного раціону повинні складати білки. У даній статті ми хочемо розібрати основні функції білків і їх застосування в харчуванні для спортсменів.

функції білків

Білки (протеїни) – біологічні речовини, що складаються з ланцюжків амінокислот. Справа в тому, що кожна клітина людського тіла містить в собі білкові молекули. Тому дані речовини вкрай необхідні організму для нормального функціонування. Нижче представлені основні функції білків:

  • Структурна.

Білкові молекули беруть участь в побудові практично всіх тканин організму: м’язи, шкіра, волосяний покрив, нігті, внутрішні органи та інші;

Антитіла, що складаються з білкових з’єднань, є «стражами» нашого організму. Вони розпізнають шкідливі антигени за біохімічним складом і знищують їх. Захисна функція білка є однією з найважливіших, оскільки від неї інфекції не можуть нашкодити здоров’ю людини;

Обмінні процеси в тканинах організму здійснюються за участю різних гормонів, які за своєю структурою є білковими сполуками;

«Людина задіє тільки 10% мозку». І справді, про деякі зонах людського мозку до цих пір невідомо, але так чи інакше, кожна з них виконує життєво необхідні функції.

При тривалому голодуванні, коли тілу для функціонування необхідні амінокислоти, організм може почати розщеплювати власний білок, наприклад, м’язові волокна, деякі епітеліальні тканини або клітини печінки. Подібний механізм включається тільки в екстрених ситуаціях, коли з’являється загроза життєдіяльності всього організму;

Тільки білкові молекули здатні здійснювати перенесення різних речовин через кров. Наприклад, ліпопротеїни відповідають за перенесення жирових з’єднань.

Спортивне харчування: види і відмінності

Як ми бачимо, протеїн є одним з ключових нутрієнтів. Тому білкові продукти обов’язково повинні бути присутніми в раціоні людини, тим більше, якщо він займається силовими видами спорту.

Види протеїнів в спортивному харчуванні

Коли в раціоні спортсмена не вистачає протеїну, на допомогу приходить спортивне харчування. Основними білковими добавками вважаються: амінокислоти, протеїнові порошки і гейнери. Амінокислоти – це той же протеїн, але розщеплений до молекулярних ланцюжків. Такий спосіб споживання кратно скорочує час засвоєння добавки. Як правило, амінокислоти приймають або відразу після тренінгу, або протягом дня в якості легкого перекусу.

«Комп’ютер – перший ворог для очей». Дослідження довели, що радіація від моніторів абсолютно нешкідлива для людського ока і її дуже мало.

Гейнери, крім протеїну, містять ще й вуглеводи. Таке поєднання дозволяє швидко набирати масу тіла дуже худим людям. Спортсменам зі звичайним або повним статурою не рекомендується приймати гейнери, так як їх споживання найімовірніше збільшить підшкірні жирові відкладення. При нестачі білкових продуктів в раціоні харчування людям з нормальною масою тіла слід приймати протеїнові порошки. Дані добавки мають кілька різновидів і розрізняються за хімічним складом. Розглянемо найпопулярніші:

Типи спортивного харчування для набору маси

  • Сироватковий протеїн.

Дорога добавка. Являє собою концентровану білкову суміш, яку одержують із молочної сироватки. Висока вартість обумовлена ​​максимальним анаболічнимдією, що дозволяє вважати сироватковий протеїн кращої добавкою для нарощування м’язової маси. Крім того, даний білковий порошок використовується спортсменами в раціоні харчування в періоди «сушки», коли необхідно знизити жировий прошарок і при цьому зберегти м’язові обсяги;

Друга за популярністю білкова добавка. Казеїн отримують методом ферментного бродіння молока. Основна властивість – довгий переварювання в шлунку людини. Така особливість добавки використовується, коли необхідно тривалий час забезпечувати організм амінокислотами, наприклад, вночі. Тому досвідчені культуристи приймають казеїновий протеїн тільки перед сном. Казеїн має більш низькою біологічною цінністю і набагато меншим анаболічним ефектом, ніж сироватковий протеїн. Тому він менш придатний для приросту м’язової маси. Його використовують в основному як засіб проти руйнування м’язів під час сну спортсмена;

Почніть вивчати корисну літературу. Можна почати з відмінною книги Стівена Кові про 7 навичок високоефективних людей, узгодьте свої дії з кваліфікованими людьми.

Вважається однією з кращих добавок в плані збалансованості хімічного складу. Даний протеїн містить в собі всі необхідні організму амінокислоти. До плюсів також можна віднести простоту приготування і високу засвоюваність. Головним мінусом є висока ціна;

Проводиться шляхом ультра-концентрації яловичого білка. При цьому добавка практично повністю обезжиривается. Яловичий протеїн, як і сироватковий, вважається відмінним джерелом амінокислот. При цьому він так само швидко засвоюється організмом і має високу біологічну цінність. Так як даний протеїн виготовлений з м’яса, в своєму складі він має натуральний креатин. Що, безумовно, покращує анаболічні властивості добавки. Основним мінусом є необґрунтовано висока вартість.

Спортивне харчування: протеїн і його види

У продажу також можна знайти і інші види протеїнів, наприклад, соєвий. Але вони, як правило, мають низьку біологічну цінність і тому не особливо підходять для нарощування м’язової маси.

Норми споживання білка

Вже багато років ведуться гарячі суперечки між фахівцями спортивної сфери з приводу норм споживання білка. Спочатку вважалося, що для відновлення і росту м’язів звичайному спортсмену достатньо споживати не більше 1 г протеїну на 1 кг власної ваги в день. Але численні дослідження, проведені в останні роки західними фахівцями, показали, що для представників силових видів спорту, а також для спортсменів, що займаються сверхинтенсивного навантаженнями, необхідна норма споживання становить не менше 2 г протеїну на 1 кг власної ваги в день. Дані показники були прийняті спортивним співтовариством і взяті за основу при складанні раціону харчування для професійних спортсменів.

«Пот звільняє від токсинів». Завдяки поту наш організм охолоджується. І тільки сіль, вода, електроліти – істинний його склад, а токсини тут ні до чого!

На закінчення варто сказати, що спортивне харчування – це всього лише добавка. Основу раціону спортсмена повинні складати натуральні білкові продукти: яйця, риба, червоне м’ясо, птиця, морепродукти, горіхи, бобові. При цьому не варто забувати, що для кращого засвоєння білка необхідно споживати достатню кількість клітковини, яка в надлишку міститься в овочах, фруктах і зелені.

Основні функції білка в організмі людини

Для чого потрібні білки в організмі

Які основні функції білка в організмі людини?

Білки підтримують м’язову і кісткову масу, тримають в працездатності імунну систему, запобігають стомлення.

Зі шкільної лави і навіть раніше людство чує про білках. Про них говорять медики, дієтологи, вчені. З їх точки зору білки представляють собою найбільш складні елементи в їжі. У клітинах організму вони складають п’яту частину всієї маси. Згідно із законом фізики «У ПРИРОДІ НІЩО НЕ БЕРЕТЬСЯ З НІЗВІДКИ, і нікуди не зникає, воно перетворюється з одного виду енергії в іншу». Це ж можна сказати про освіту і надалі перетворенні білків.

Білок перекладається з грецької, як головний, найважливіший, перший. Він так названий, тому що виконує найважливіші, родоначальні, нічим іншим незамінні функції в тілі людини.

З чого складаються білки

Білки складаються з амінокислот. Амінокислота, будь-яка складається з вуглецю, водню, кисню та азоту в своєму структурному з’єднанні. Їжа складається з 22 амінокислот. 12 може синтезуватися в організмі, і вони називаються замінні. 10 амінокислот, інших, з двадцяти двох, незамінні. Вони в тілі не виробляються, тільки надходять з продуктами. А взагалі амінокислот велика кількість в природі.

Білки ще називають протеїнами. Ця назва запропоновано в першій половині дев’ятнадцятого повіка голландським хіміком Г. Мульдером, виділивши особливий клас сполук з азотом.

Види протеїнів з точки зору основних функцій білка в організмі людини

Протеїни діляться на повільно і швидко засвоювані, а також включають обидва види.

Казеїн – білок, що підвищує і утримує концентрацію амінокислот в крові, поступово, приблизно протягом шести, восьми годин.

Яєчний білок теж повільний, що підтримує рівень амінокислот в крові тривалий час.

Сироватковий білок робить потужний і швидкий викид амінокислот. Він діє близько години із запобіганням катаболізму або розпаду складних речовин.

Соєвий білок може посилювати і доповнювати дію сироваткового білка.

Популярні швидкі протеїни, засвоювані від півгодини до чотирьох: концентрат лактози, ізолят (очищений) і гідролізат (частково зруйнований ферментами).

Основні функції білка в організмі людини

1. Будівельна. З білка складаються клітини, стінки-мембрани, позаклітинна структура. Білок – родоначальник органічної Земного життя.

2. катализаторную. Білки є ферментами або ензимами і прискорюють біохімічні процеси, які в організмі протікають в «тепличних» умовах, з низькими швидкостями. Це температура близько сорока градусів і нейтральна кислотність середовища. Ось для кожної такої реакції потрібні свої ферменти.

3. Транспортна. Біохімічний процес забезпечується надходженням в клітини будівельних матеріалів, енергії. Як здійснюється це надходження? Їх транспортують білки, тому що для інших складових мембрани клітин, огороджених подвійним шаром ліпідів, непроникні. А транспортні білки вмонтовані в стінки клітин.

Гемоглобін забезпечує транспортування речовин від одних органів до інших.

Транспортний білок, альбумін, утворює пеніциліни, спеціальні комплекси, з жирними кислотами, амінокислотами, гормонами, з ліками.

4. Рушійна. Рух тіла людини, тварин, туфельок і всього живого відбувається завдяки спеціальному сократительному білку.

5. Захисна. При появі чужорідних тіл в організмі, імунна система відповідає виробленням лімфоцитів, що знищують ці частинки, погані вони чи хороші. Вони складаються з патогенних бактерій, ракових клітин, чужорідних білків, вірусів. Щоб розпізнати такий вступник потік, існують білки, звані імуноглобулінами, антитілами. Їх народжують бета-лімфоцити в кровоносній системі.

6. Структурна. Крім високоспеціалізованих функцій білків, є білки службовці просто в якості структури. Вони забезпечують міцність тканин з механічної точки зору. До них відноситься колаген, еластин. Вони працюють в шкірі, стінках кровоносних судин, легенів.

7. Енергетична. Білки – паливо, найвигідніше. Вони джерела енергії організму.

Чому всім потрібні білки

Потреба в білках зовсім не визначається просто одним віком або періодом життя. Це ще й спадковість, хвороби, темперамент, навантаження на організм, клімат проживання і багато чого іншого.

Найбільша потреба в білку з народження. Тіло росте, вага збільшується швидко. Діти, вигодувані грудним молоком, отримують все необхідне з нього. З віком нарощування тканин стає повільніше. У зрілому віці енергетична функція білка перемагає будівельну.

Чому літнім людям потрібні білки

В здоровому організмі, при різноманітному достатньому харчуванні сам організм виробляє замінні амінокислоти, а незамінні надходять з їжею. Але, саме той факт, що організм, особливо у людей старшого віку, ніколи не буває здоровим, а можливість матеріальна падає, від такого кругообігу можливостей людини і виробленням амінокислот, білка, часто в організмі не вистачає. Це в свою чергу призводить до ускладнень у здоров’ї. Ось чому білкової їжі не буде багато у звичайного середньостатистичного громадянина.

Звідки беруться отрути в організмі

Але, ось який парадокс. Відомим ученим Бірхер-Беннером проводилися дослідження, висновком яких стало не зменшення вживання білка з віком, а збільшення! Зайвий білок, який не потрібен організму, стає для нього отрутою. Так утворюються шлаки. До них відносяться сечова кислота, сечовина, аміак, креатинін і так далі. Їх надлишок затримується в організмі, а виведення утруднено. Вони ускладнюють всі обмінні процеси. Відбувається старіння організму. Чи не від років, а від шлаків.

Білки надходять в організм з їжею, розпадаються в шлунку і кишечнику під дією ферментів на складові амінокислоти, всмоктуються стінками кишечника. Потім відбувається їх доставка до клітин організму. Надлишок амінокислот розкладається з утворенням шлаків, типу сечовини, виділяються з сечею або затримуються. Все залежить від здоров’я організму.

Як справедливий метод інтуїтивного харчування. При ньому не треба насичувати себе білками, наприклад. Просто прислухатися до свого організму, він сам чогось захоче або не захоче.

Повноцінні і неповноцінні білки

Білки, близькі за своїм складом до білків тваринного організму – повноцінні. Білки, в яких відсутні важливі для життя амінокислоти, триптофан, тирозин, цистин – неповноцінні.

Продукти з твариною і соєвим білком мають приблизно однаковий у відсотковому відношенні склад. Він рівномірний і рівнозначний людському. Є такий продукт повноцінним.

Прості і складні білки

Білки, що складаються тільки з амінокислот прості. Складними білки будуть в разі приєднання до молекули металу, інших груп типу цукру, жирів, вітамінів. Наприклад, глікопротеїни, ліпопротеїни.

Види білка і основні його функції в організмі людини

По групі приєднання білки мають назву і функціональні особливості.

Білки бувають ферментами і гормонами.

Гормони, які беруть участь в регуляції фізіологічних процесів – білки. Білки колаген, кератин, є структурними, компоненти тканини кісток, волосся, нігтів.

М’язові скоротливі білки можуть змінюватися в довжину за допомогою хімічної енергії, що перетворюється в механічну.

Деяка частина амінокислот утворює гормони, в перекладі з грецького, рушійні. Ці речовини виділяються прямо в кров або лімфу з залоз внутрішньої секреції (гіпофізом, щитовидної, паращитовидної, вилочкової залозами, залозами). Так як ендокринні залози не мають вивідних проток, продукти їх діяльності виводяться в кров’яний і лімфатичне русло.

А гормон в перекладі означає збудливий. Він збуджує або пригнічує діяльність організму. Наприклад, зростання, метаболізм (здатність до засвоєння складних молекул). Підвищення активності організму, виділення адреналіну стимулюється білком.

Фермент – закваска, яка прискорює хімічні реакції.

Колаген займається регенерацією клітин очей і судин крові. Це основна речовина волокон, хрящів, кісток, сполучної тканини.

Регенерація – процес зворотного перетворення відпрацьованих продуктів в вихідні, тобто відновлення організмом втраченого в тілі.

Антитіла, що зв’язують і нейтралізують токсини теж білки.

Частина білків реагують на світло, запах, виконують в органах функції рецепторів, сприймають роздратування.

Білки на мембрані клітин і всередині їх служать регуляторами.

Наслідки нестачі білка і відсутності основних функцій білка в організмі людини

Меню сніданку повинно включати нежирне м’ясо, йогурт, сир, каші, овочі.

Недолік білків призводить до набряклості, в зв’язку з затримкою надлишку води в організмі. Так як одна з функцій білків – водносолевой обмін, здійснення контролю над виведенням зайвої рідини.

При жорстких фруктових, овочевих, круп’яних дієтах, надходить мало білка. Ті ж білки, що все-таки надходять в організм всмоктуються гірше в кров.

Харчування без білків призводить до захворювань зі смертельним результатом.

Функції білка в організмі мають широкий діапазон від забезпечення протікання хімічних реакцій до змісту в нормі його структури.

Доброго здоров’я, достатнього білка в організмі і споживанні, як у молодому, таки в старшому віці!

 

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.